14-05-09

SUISSE

 In navolging van de Sint-Pieterskerk wordt, op vraag van Samen In Actie, in onze parochie een suisse geïnstalleerd. De naam ‘suisse’ is Frans en betekent ‘Zwitser’. De naam is afgeleid van de Zwitserse garde, het ‘leger’ van de paus, dat tegenwoordig vooral de rol van ordebewaker in het Vaticaan vervult. De meeste lezers onder ons zullen waarschijnlijk nog herinneringen hebben aan de man die met trage stap door de kerk ging, de mensen met strenge blik aanmaande de stilte te bewaren en onopvallend de kunstschatten van de kerk in het oog hield.

Een ordehandhaver tijdens kerkdiensten, een soort kerkpolitie dus, was in vorige eeuwen wellicht een noodzaak. Toen was hij uitgerust en een lans om zijn gezag te doen gelden, het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in sommige parochies door de kinderen de “stokslager” genoemd werd.

De laatste decennia is de functie in de vergeethoek geraakt en de suisse leek ook helemaal uit de kerk te verdwijnen. Maar dat is niet helemaal juist. Een aantal kerken heeft hem altijd behouden en in sommige parochies is de suisse recentelijk in ere hersteld. Waarschijnlijk meer vanuit het oogpunt van aankleding van de liturgie, dan dat hij daadwerkelijk in actie moet komen om mensen tot de orde te roepen. Het staat natuurlijk wel plechtig en een vleugje nostalgie zal niet ver weg zijn.

In onze parochiekerk zal de suisse enkel aanwezig zijn op belangrijke kerkelijke feesten. Vandaag zal Eugène om 17.00 uur in onze kerk nog een laatste oefening hebben samen met de verantwoordelijke van de Sint-Pieterkerk te Leuven voor hij volgende zondag, Palmzondag, voor de leeuwen zal gegooid worden.

Fotoreportage 

Samen in actie

11:46 Gepost door Samen in actie in Verslagen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.